PRIPREME-1.deo

Ići dole

PRIPREME-1.deo

Počalji  noki_krzal37 taj Ned Apr 11, 2010 11:39 am

MIHAJLO ĆETKOVIĆ - ĆETKO

Do sada je ostvario 6 letova preko 10 časova. Smatra da pun dnevni obrok letača zavisi od faze u kojoj se letač nalazi i atmosferskih uslova, a da količinski iznosi 20-25 grama po golubu. Svoja jata hrani samo jedan put dnevno!

Predvidjenim programom od čupanja letnih i repnih pera (10 - 20 marta) pa do utakmice, period je podelio u 4 faze.

1. FAZA

Traje 45 dana. To je period izrastanja pera. Dnevni obrok je pun, a mešavinu čine zrna žitarica, leptirnjača i uljarica. Letačima je stalno na raspolaganju grit. Po potrebi preventivno lekovi,, aminokiseline sa vitaminima (Avifarm) I svaki drugi dan vitamini u vodu.

2.FAZA

Obuhvata vremenski period od izrastanja pera do sticanja kondicije (10 dana). Letačko jato hrani isključivo ječmom. Količina dnevnog obroka je 12 grama po letaču. Golubovi češće lete u zavisnosti od vremenskih uslova ( ne vezuje pera golubovima). Po sletanju posle 1-2 sata daje napitak koji čine vitamini i elektroliti (Mumm) u vodi.

3.FAZA

Period sticanja kondicije i dužinu mu odredjuje svaki odgaivač posebno. Početkom ovog perioda golubovi se čiste sa gorkom solju i dobijaju antibiotik OKSATETRACIKLIN. Dnevni obrok čine mešavine Dijetalna i Takmicarska po 50%. Količina hrane iznosi 12-16 grama po letaču što zavisi od temperature.4.FAZA

Traje 4 dana pred utakmicu, a tretman je sledeći :

-Četvrti i treći dan letači dobijaju pun obrok od 20 grama. Mešavinu cine :4gr. Dijetalne mesavine, 4 gr kukuruza, 4gr. kanarinskog semena, i po 2gr. graška, sirka belog, sirka crvenog i suncokreta prugastog. U vodu dobijaju vitamine (GervitNJ) a 3 dana i aminokiseline (Avifarm).

-Dva dana pred utakmicu mešavinu čine 25% Dijetalna, 25% Takmičarska i 50% mešavina uljarica. Količina hrane poslednji dan iznosi 6-8 grama po letaču što zavisi od vremenskih prilika. Poslednja 2 dana u vodu se dodaje Dextrotonik proizvod OROPHOMA korporacije Versele-Laga. POSLEDNJE hranjenje pred utakmicu vrši se poslednjeg dana u intervalu od 16 - 18 časova.

ČEDA TURINSKI

Smatra da se o ishrani golubova mora voditi računa cele godine, da bi izdrzali napor koji ih u sezoni očekuje.Predvideo je 5 perioda koje uspešno primenjuje u toku sezone.

1.PERIOD

Takozvani mrtvi ili zimski period.Golubovi su u relativnom mirovanju.Tada ih hrani sledećom smesom koju sacinjava 30 % kukuruz, 30% ječam, 10% grašak, 15% beli sirak, i po 7,5 % suncokreta crnog i ulijane repice. Količinski dnevni obrok iznosi 18-19 grama po golubu, a jedan dan u nedelji ostaju bez obroka. Grit im je stalno na raspolaganju. Dva outa nedeljno poji golubove sa Naturalovim i Colombinovim čajevima. Prema planu im svaki 2 dan daje u vodu pivski kvasac (Pavifak) , rastvor belog luka i vitamine( GervitNJ).2.PERIOD

-Predstavlja period pre parenja i parenje. Karakteristika ovog perioda je ta da ih odgaivač drzi na uzdržanom dnevnom obroku i daje mešavinu od sirka, prosa, pirinča, manju količinu kukuruza i graška. Jednom nedeljno daje pivarski kvasac, kalcijum, E vitamin i Aminovit. Na kraju ovog perioda priplodnim grlima daje samo kanarinsko seme. Prikazani tretman primenjuje na CELOM JATU.3.PERIOD

-Period pripreme pred takmičarski ciklus. Prvih 7 dana pred 1. puštanje dnevni obrok čini 15 grama po golubu dijetalnog koncentrata ZRNO. Zatim ih do kraja ovog perioda hrani sa mešavinom Super-Diet od Versele-Laga. Ovoj mešavini dodaje obavezno 10 grama koncentrata ZRNO. Dnevna količina po golubu iznosi 15-19 grama. Uz pomenutu hranu 2 puta nedeljno daje B kompleks vitamina,-Oligovit Plus-i elektrolite. Dva puta nedeljno obavezni su čajevi za disajne organe i poboljšanje gvoždja u organizmu.4.PERIOD

-Četvrti period je faza pred utakmicu. Prvih 10 dana jato hrani Takmičarskom granulom ZRNO 50% I mešavinom Šampion Plus 50%(Versele-Laga). Količinski obrok je 18 grama. Dva puta nedeljno daje -kombinaciju Avipharm-Mumm.5.PERIOD

Poslednja sedmica pred utakmicu.Letače hrani 2 puta ujutru i uveče. Količina dnevnog obroka je 17,5 grama-prva 3 dana., a naredna 2 pun obrok 24 grama po golubu i poslednjeg dana daje 12 grama. Hranu cele nedelje predstavlja Šampion Plus od Versele Laga. Sredu i četvrtak pred utakmicu dobijaju vitamine (GervitNJ) i BLITCHRFORM od proizvodjača Rohnfried.

ZDRAVKO MILIĆ – ŠUKI

Krila I repove čupa oko 15. marta. 45 dana ih hrani jakom kaloričnom hranom sa dosta masti, ugljenih hidrata i belančevina. Posle ih stavlja 10 dana na čist ječam. Desetog dana otvara kavez I golubovi idu napolje. Slede tri dana leta na ječmu. Nedeljom dobijaju pivarski kvasac, ponedeljkom jabukovo sirće a petkom kompleks vitamina B “ vitoligan (1 kubik na litar vode). Posle trećeg leta umesto ječma belgijski “Superdijet” u koga dodaje 5% sunsokreta I 20% kukuruza. Daje 17 grama po ptici. Nedelju pred utakmicu čišćenje gorkom solju I počinje sa jačom hranom. Daje Šampion plus, Belgijski plus i 50 posto graškova. Do četvrtka jedu 17 grama. U petak u hranu dodaje uljanu repicu, konoplju i suncokret iI tada se kupaju. Onaj koji se ne kupa ne ulazi u ekipu za utakmicu. U subotu jedu punu porciju kukuruza, ljuštenog suncokreta ujutru a popodne izmedju dva i tri sata belgijsku superdijetalnu “Seme rajn” i na svaka dva sata piju vodu. U nedelju pred start ne daje ništa. U toku poslednje nedelje dopuna vitaminima izgleda ovako: nedelja posle trening leta “Oligoremfit” (čep od flaše na litar vode). Ponedeljak čista voda, utorak “Vitoligan”, sreda čista voda, četvrtak “Mumm”. U sredu ili četvrtak golubovi lete vezani. U petak dobijaju “Avisal” a u subotu kod prvog pojenja elektrolite. Ako je velika vrućina u popodnevnom pojenju dodaje vitamin C. Posle leta daje “Mumm”, “Avifarm” ili “Oligoremfit”-šećere i glukoze za brz oporavak.

MOMČILO KROMEK – PIŠTA

Čupanje 20. marta. Prvih 40 dana hrana je jaka i kalorična u kojoj prednjače kukuruz i grašak. Golubovi su upareni i svakodnevno izlaze napolje. Kada im krila izrastu prelazak na dijetalnu: 50% ječam, 50% sirak, proso, ljušteni ovas, pirinač. 15 grama po golubu. Posle prelaska na dijetalnu golubovi su zatvoreni. 5.-6. dana golubovi izlaze i odmak lete. Prva tri dana lete svakoga dana a potom dan pauze pa ponovo let. U drugoj nedelji priprema golubovi lete svaki treći dan kada prestaje dijeta i iz hrane se izbacuje ječam, a umesto njega 20% kukuruza i suncokreta. Na ovoj hrani lete dva do tri puta. Sedmica pred utakmicu : Ponedeljak do srede u somborsku jedanaesticu 10% grahorice i 30% graška. Četvrtak 80% kukuruz, grašak i suncokret i 20% bele hrane (proso,sirak,ljušteni ovas, pirinač, pšenica). Petak 80% uljana hrana, 20% bela hrana. Subota pre podne kukuruz i suncokret, popodne bela hrana. Golubove hrani dva puta dvevno, jednu trećinu ujutru dve trećine popodne. Od vitamina koristi ulje belog luka i pivarski kvasac ponedeljkom, “Flis mineral” sredom , “vitoligan” četvrtkom, “glutamin” petkom, “Mukodin sirup” subotom. Nedeljom posle leta bela hrana i čaj od koprive, maslačka i elektrolite.

DRAGAN KURŠINOVIĆ - ROKIN

Čupanje krajem marta. Posle četrdeset dana prelazak na dijetalnu hranu, ječam 30%, belgijski superdijet 30%, sirak, proso ljušteni ovas, pirinač, pšenica 40%. 5-6 dana golubovi ne izlaze da bi se navikli na promenu. Golubovi dobijaju 17-18 grama hrane. Tri dana lete uzastopce, odvajaju se bolji a ostali lete još jedan dan. Posle klasiranja čišćenje gorkom solju i prelazak na jaču hranu. Umesto ječma ubacuje se kukuruz 25% i 5% suncokret. Hranjenje 2 puta dnevno. Ukupno 17 grama ili oko 70% popunjenosti guše. Četvrti let je dva dana posle čišćenja a peti dva do tri dana posle, ako vreme dozvoli. Oni bolji lete četiri do sedam sati. Šesti let sa vezanim krilima 3 do 4 pera. Ptica koja ne poleti juri se sutradan sa drugim jatom. Poslednja sedmica pred utakmicu : prva tri dana u standardnu hranu dodati 40% proteina (grašak i grahorica). U četvrtak i petak izbacuju se proteini a ubacuju masti (suncokret uljana repica i kanarinsko seme) 40%, jedu koliko mogu. U subotu čista bela hrana. U vodu od početka svake srede “Avisal”, u četvrtak antibiotik. Za oporavak posle dugog leta Mum i Avifarm. Posle svakog leta čaj od koprive gloga i maslačka. Poslednji let pred utakmicu je u četvrtak – vezano 3-4 pera. Trebalo bi da lete 2-4 sata. U petak je kupanje a u subotu hranjenje počinje u 12 sati i traje do 17 sati. U nedelju posle takmičenja dobijaju belu hranu i čaj od koprive, gloga i maslačka u koji se dodaje Mum i Avifarm.

GORAN TODOROVIĆ - ROKA

Posle takmičarske sezone, golubove čistim od glista “Vermizolom”(0,2 mll), i to ih bodem u belo meso. Kako je to za njih izuzetan stres, stalno u vodi dobijaju vitamine, kako bi se “povratili”, a za one koji ne izdrže taj tretman, ne hajem, jer znači da nisu ni bili spremni za pobede. Vakcinišem ih “NJukavakom”.

Mislim da je jako dobro što im preko zime dajem samleven i pečen žir, koji ima aktivnog uglja u sebi, a dobijam ga od \orđa i Jokse iz Užica. Početkom februara, odvajam ih u dve grupe, a na osnovu rezultata i starosti, i to: za opštinu i region, a druga grupa je za prvenstvo Srbije i Srbije i Crne Gore.

Čupam ih dvoredno: prvo pet letnih pera iz oba krila, a za mesec dana, sledećih pet pera, u oba krila, i rep. Koristim “Ronfildov” program, belgijsku hranu i čajeve uzimam od Ace Jakovljevića, a obavezno dobijau beli luk i jabukovo sirće.

Posle 40 dana od čupanja, nekoliko puta ih plašim i vraćam u bokseve za takmičare. Hranim ih čistim ječmom (12 grama) koji topim, da bi ga, zbog poremećenog metabolizma, lakše varili. Za 8 do 10 dana, po prvom teranju, odradim 4 do 5 grupnih letova, onda odvajam mužjake i ženke, i počinjem da ih vezujem – po dva pera u oba krila. U prvim letovima, u vazduhu provedu od 2 do 5 sati. Hranim ih mešavinom “Super dijeta”, čistog ječma, dodajem malo prosa i sirka, i na tome ih teram vezane, dok ne počnu da lete četiri, pet sati. Pošto stalno beležim šta se dešava, počinjem da ih odvajam po kvalitetu.

Kako u to vreme počinje da raste bilje, dajem im maslačak, travu „voli – ne voli“ i koprivu, radi čišćenja. Ponovo ih bodem „Vermizolom“ da bi se očistila creva i vazdušne kese i dajem im odgovarajuće preparate za čišćenje pluća i disajnih organa. Posle toga su spremni za rezultate.

Hranu pojačavam, dakle, malo „Super dijeta“ i ječma, a kako pripreme odmiču, smanjujem procenat ječma, ali količinu porcije, od 12 grama, ne menjam. Pred prvu utakmicu dobijaju 15 grama hrane.

U zadnjoj nedelji, kada se iskristalisala takmičarska ekipa, hranim ih na sledeći način:

Ponedeljak: „Super dijet“, plus graškovi, plus pečena soja. Obavezno dve vrste antibiotika, recimo “Nifuramicin” i “Gambakokcid”.

Utorak: proteinska hrana i gore navedeni antibiotici.

Sreda: proteinska hrana.

Četvrtak: lete vezanih krila, po silasku ih odvezujem. One koji zadovolje, čistim gorkom solju, dobijaju po pola tablete “K plus K”, kao i “Mum” i “Avifarm” u kombinaciji. Počinjem da ih hranim dva puta, ujutru i popodne, a porcija je teška do 20 grama.

Petak: kupaju se, odmaraju i dobijaju “Snejk”, niger, konoplju, drapu, kokičar i sudansku travu – ujutru 15 grama, a, po podne, po volji. Ujutru, direktno u kljun dobijaju četvrtinu “Flukvita”, a uveče vitamine “Avisal” i karmine.

Subota: pre jela dobijaju po tabletu “Maksikrafa”. Između 7 i 8 sati je prvi obrok bele, ugljenohidratne hrane: puckavac, drapa, konoplja i niger, a smanjuje se procenat uljarica. Ishrana se obavezno završava do podneva. Posle ih pojim na svaka tri do četiri sata i onda ih iz samica puštam, kako bi ubrzali metabolizam.

Nedelja: samo čista voda.


BOŽA VASILJEVIĆ I PETAR SAVKOVIĆ

U februaru obavimo vakcinisanje golubova, čišćenje od glista i perojeda. Raznovrsnom ishranom izvršimo pripremu golubova za čupanje. 1. marta čupamo golubove koji su preperjali i zdravi. U periodu od 45 dana, golubove hranimo na sledeći način: kukuruz, suncokret, grašak, soja i granule. U vodu stavljamo “Kambek”, “Avifarm”, kalcijum, “Nifuramicin” i “Gambakoksid”.

Od 15. do 23. aprila golubovima smanjujemo težinu i hranimo ih prosom, tritikalom i ječmom (12 – 15 gr. po golubu). Zatim dajemo gorku so ( na litar vode 2 kašičice) a onda izvršimo pregled golubova. Odstranimo one koji su lagani, bolesni i neće podnositi dijetu.

Od 23. aprila, tri dana sa grupnim letom dižemo golubove. One koji se ističu, odvajamo i boksiramo. Odvajamo ženke od mužjaka. Planiramo da od 23. aprila do takmičenja obavimo 10 letova, odnosno da golubovi u krilima imaju 40 radnih sati. Onim golubovima koji su leteli tri do četiri sata, vezujemo krila sa po tri pera. Ovako vezane golubove ujatimo.

Od 24. aprila golubove hranimo “Super dijet” hranom, proizvođač “Versele Lage” (18 gr. po golubu). Vezani golubovi trebalo bi da lete od dva i po, do pet sati, zavisno od kvaliteta goluba, a ekstremi i više. Kako prelazimo na drugu hranu, obavezno dajemo gorku so ( 2 kašičice na litar vode).

Od 10. do 17. maja golubove hranimo uvoznom kombinacijom više vrsta graška a u cilju povećanja mišićne mase ( 20 gr. po golubu).

Od 17. maja golubovima dajemo hranu “Enerdži plus”, proizvođača “Versele Lage” (18. gr po golubu). Posle svakog leta, golubove osvežavamo elektrolitom, “Gluka C”, “Mum” i “Avisal”.

Ponedeljak i utorak (za nedelju): golubovima dajemo na litar vode “Nifuramicin”, “L – Karnitin” ( “Karni speed”) dva čepa.

Sreda: dajemo golubovima koktel na litar vode:

¬ pavivak kvasac, obogaćen vitaminima

¬ “Kambek” i “Avisal”

Četvrtak: dajemo koktel na litar vode:

¬ “Avisal”, “Mum”, elektrolit

Petak (za nedelju) dajemo:

¬ “Blic formu” ( pola tablete) i jednu kašičicu “Gluka C”

Subota: u 13 sati dati u maloj količini “Enerdži plus”. Voda prokuvana.

Napomena: Od 17. maja do utakmice, količinski hranu “Enerdži plus” prilagoditi prema letu golubova (dužina, iscrpljenost) i vremenskim uslovima.

[img][/img]

noki_krzal37

Broj poruka : 11
Datum upisa : 11.04.2010
Godina : 56
Lokacija : Velika Plana

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu