PRIPREME 2.deo

Ići dole

PRIPREME 2.deo

Počalji  noki_krzal37 taj Ned Apr 11, 2010 11:41 am

BOŽIDAR ĆOSIĆ

Golubove parim drugom polovinom novembra, tačnije, na dan Sv. Aranđela. Pre toga ih čistim pomoću belog i crnog luka, izmešanog sa šargarepom, a jako je efikasno davati im svežu struganu kiselu jabuku i šargarepu, iseckanu kao kukuruz kokičar. Probao sam i sa drugim preparatima, ali od ovoga nema bolje.

Takmičarima preko zime dajem tritikale, kukuruz i ječam, s vremena na vreme grahoricu i grašak, a ako je jaka zima i malo suncokreta.

Zadnje nedelje februara, dakle 22. ili 29. februara golubovima čupam sva pera i rep. To je faza koju ja nazivam uvod u čupanje, odnosno, sve im dajem da jedu, kao kad lete. Od masti, na prvom mestu je suncokret, crni i prugasti, koristim oba sirka, svetlo seme, kukuruz konoplju, uljanu repicu, pečenu soju. Nisam pristalica drobljenja hrane, osim pre i za vreme čupanja, dok u u nedelji pred takmičenje, hranu ne mešam, jer može da se desi da jedan golub uzme jedno, drugi drugo, u zavisnosti od toga ko je koliko halapljiv, pa može da dođe do oscilacije u letovima. Ovako je malo veći posao, ali je sigurnije.

Pedestog dana ih izvodim iz čupanja i smanjujem kvalitetnu hranu, a ubacujem tritikale, ječam. Kasnije, zbog pravljenja mišićne mase uveče dobijaju hranu bogatu belančevuinama ( grašak, grahorica, soja ili sojina sačma). Gde je grit tu je i mleko u prahu, izmešano sa ribljim brašnom, i to kljucaju po volji. Ta hrana se sklanja kad se prelazi na masti. Dakle, belančevine dobijaju u sredu uveče, četvrtak ujutru, a uveče i jednu trećinu masti, i uz to obavezno kompleks vitamina „B“. Zatim dolaze na red ugljani hidrati – kukuruz šećerac od 100 dana ( to sam pročitao u jednoj nemačkoj skripti) tzv. „bisernjak“ i neljušteni pirinač koji ima dosta „B“ vitamina, ali i vlage, tako da nema žeđi kod golubova. Dan pre zadnjeg treninga vezujem po tri pera u jedno krilo, a tri dana uoči takmičenja ih ne treba kupati. Kod mene mužjaci i ženke lete posebno, tek za utakmicu ih spajam. Evo kako bi izgledala ta tablica hranjenja, nedelju dana uoči takmičenja:

U nedelju uveče su dobili čaj od koprive, maslačka, gloga i belog slez.

U ponedeljak utorak i sredu dobijaju uveče trećinu belančevina, a ostatak je slaba hrana. U sredu ih čistim gorkom solju i dobijaju porciju čistih belančevina. U ponedeljak i utorak uveče dobijaju čistu vodu, jedan sat nakon obroka.

U sredu, posle čišćenja, dobijaju čaj i „Omniform“ koji u sebi ima 19 vrsta aminokiselina.

U četvrtak ujutru samo čista porcija belančevina, a uveče dve trećine belančevina, dok su ostatak masti.

U petak je na redu kombinacija masti i ugljenih hidrata – oba sirka, svetlo seme, muhar, proso, „bisernjak“, neljušteni pirinač, pa i konoplja.

U subotu prvo dobijaju neljušteni pirinač, pa bisernjak, a onda sve ostalo. Hranim ih ujutru u pola osam i između 12 i 15 sati, a negde oko pola osam, uveče, dobijaju vodu.

U nedelju, dva sata pred utakmicu, dajem im malo sitne hrane i po dva tri zrna belog kukuruza i mlaku vodu.

VLADIMIR ĐURĐEVIĆ

Da bi se napravio rezultat, golubovi moraju, pre svega, da budu zdravi i zato ih, preko cele godine, treba negovati i pravilno hraniti. Znači, redovna vakcinacija, kvalitetna hrana, preventiva u vidu antibiotika, čajeva i vitamina, kao i higijena u golubarniku, su garancija kvalitetnog leta naših ljubimaca.

Kao preventivu, golubovima tokom cele godine dajem antibiotik sa vitaminom, i to, od prvog do sedmog dana u mesecu, zatim slede čajevi, odlična kombinacija je “Živimicin”, pošto u sebi ima antibiotika i vitamina, dostupan je svima, a od vitamina, najčešće im dajem “Vitoligam”, 1 kubik na litar vode, preko godine, a u fazi takmičenja doza je jača.

Svi čajevi su jako dobri, počev od kupine, bokvice, maslačka, koprive, belog sleza, gloga, kantariona, rtanjskog, crnog i zelenog čaja, koje im dajem dva puta nedeljno, a može i kombinacija.

Po završetku sezone, u oktobru i novembru, golubove treba očistiti od unutrašnjih i spoljnih parazita, i to ponoviti pred čupanje golubova, u martu.

Kvalitetna ishrana je najbitnija. Ječam je hrana broj jedan. I za priplod i za terače koristim 50% ječma, a ostalo čine kukuruz, proso, grašak, pšenica i vrlo malo suncokreta.

Jednom nedeljno golubovima dajem beli luk i kvasac, obično ponedeljkom ili utorkom. Beli luk sastaviti sa komovom rakijom (300 grama očišćenog luka iscediti i staviti svu tu smesu u litar rakije). To može da stoji u flaši preko cele godine, a daje se jedna čašica (0,3) na pojilicu. Pivarski kvasac davati, takođe, na pojilicu, jednu jelovnu kašiku.

Beli luk i kvasac se teračima, u fazi pripreme, daju na drugi način. U martu, kada se golubovi počupaju, pojačati hranu graškovima. Preko cele godine, a naročito u ovom periodu, golubovi moraju stalno da imaju grit, osim četiri dana pred utakmicu, kada ga treba skloniti.

Posebno bih istakao da za takmičenje mora da se ima određeni plan rada, odnosno, tablica, kako je mi popularno zovemo. Ovaj savet se odnosi, pre svega, na golubare početnike: sve tablice su vrlo slične, znači, kada izaberete jednu, treba da se toga pridržavate, da je ne menjate na pola ili nešto improvizujete. Ne treba biti alav i dodavati količinski više hrane i vitamina, da bi golub duže leteo, jer možete da napravite samo gore – pred utakmicu je bolje golubove i ne hraniti, nego ih prehraniti.

Pri svakoj promeni hrane u fazi priprema, golubovima, obavezno, dati gorku so, dve kafene kašičice na litar vode.

Terače hraniti u određeno vreme, a posle jednog sata dati im vodu. Kad im izrastu krila, počinje početna faza priprema. Prvih sedam dana, golubovi jedu čist ječam, i u tom periodu ih ne teram. Posle toga, sa ječmom se sastavlja sledeća hrana:

proso 20%, beli sirak 20%, crveni sirak 20%, metlaš sirak 10%, lan 5%, pirinač 5%, pšenica 5%, ljušteni ovas 5% i tritikal 10%.

Ovu hranu dajem u količini 15 grama po golubu, ili, čaša od jogurta na 10 golubova.

Prvi letovi počinju tri dana za redom. U tom periodu već se izdvajaju golubovi koji bi trebalo da budu prva ekipa. Kako mora da se ima i druga i rezervna ekipa, u sledećim letovima se, iz druge ekipe, izdvoje golubovi sa kojima formiramo prvi tim. I jedne i druge teram naizmenično, svaki drugi, pa svaki treći dan, i onda se, prema dužini leta, prave pauze.

U četvrtom, petom letu, golubovi preleću 5 -6 sati, onda ih vezujem, po tri pera u oba krila i puštam ih vezane. Tako obavim još dva treninga: prvi, 10 dana pred utakmicu, a sedam dana uoči utakmice, drugi trening. Od četvrtog, petog leta, u hranu se dodaje 5% kokičara i 5% suncokreta.

Od ponedeljka počinje pojačana ishrana. Izdvojio bih sledeći način pripreme koji je najjednostavniji i, verovatno, najpristupačniji za sve. I sam sam tako napravio dosta rezultata, a prošle sezone osam.

Dakle, to je somborka “11” ili “Super sport” koju pravi “Živinostok”, a proizvodi i odličnu, dijetalnu, hranu u koju treba dodati običan ječam. Znači, u “11” ili “Super sport”, dodajem pet kilograma kokičara, i, polovinu tako mešane hrane, odvajam za ponedeljak, utorak, sredu i četvrtak. U tu polovinu ubacim 3 kilograma graška ( što više vrsta) i kilogram grahorice.

U petak i subotu, golubovima dajem drugu polovinu hrane, iz koje treba, obavezno, izvaditi graškove i grahoricu koji se, inače, nalaze u sastavu tih hrana. U četvrtak, petak i subotu dodajem po dva grama nigera.

U celoj fazi pripreme, svakog ponedeljka, hranu poprskati sa 20 do 30 kapi belog luka, dodati dve jelovne kašike pivarskog kvasca i sve dobro izmešati. Svakog utorka davati golubovima čaj : kombinaciju gloga, maslačka i koprive (podjednake količine).

Hranu dajem u sledećoj količini:

Ponedeljak i utorak po 15 grama, sreda 20 grama, četvrtak i petak do sitosti, a subota 25 grama. Posle trećeg leta dajem im elektrolit “Orosal” – jednu kesicu, na litar prokuvane vode. Posle hrane, dajem im „Vitoligam“, 2 kubika na litar vode.

U četvrtak, posle leta, vezani četiri pera u jedno krilo, isto pojenje. U petak antibiotik („Nifuramicin“ ili „Doksivet“). Zadnjih dana uvek im dajem prokuvanu vodu. U subotu ih hranim ranije, od 12 do 14 časova, a prokuvanom vodom golubove treba ponuditi nekoliko puta u toku dana.

LJUBIŠA STOJANOVIĆ - BAKALAC

Mnogo je bitno da golubove hranimo što kvalitetnije, tako da u periodu kada se ne takmičim, sve golubove, priplodne i takmičare, hranim i pojim isto. U vodu stavljam, tri dana uzastopce, “Živomicin” sa antibiotikom, dva puta mesečno, u razmaku od 15 dana, a uz to, svake nedelje, jednom do dva puta,, priplodne i takmi~are, hranijbovima dati ~istu vodu i askuk, u nedequ, posle utakmice, dajem kesicu elektrolita " na litar vo dajem “Gervit” ( 2 čepa, na litar vode). Obavezno bi trebalo da bude prisutan grit i golubiji kolač.

Početkom marta golubove čistim od glista, “Askaramiksom”ili “Askapilarom”. Golubove čupam 20. marta, sva pera u oba krila, čak i mala podkrila i rep, tako da ne mogu da bace letna pera ni do oktobra, ako se da odgovarajuća hrana.

Golubove, do čupanja, hranim sa desetak vrsta hrane. Od momenta čupanja, 20. marta, mešam granulu „L.11.“, Zrno - Pančevo, (koja je, inače, za čupanje golubova) 50% i 50% mešana hrana, sačinjena od 10 vrsta kvalitetnog zrna. Ovu hranu im dajem da jedu koliko hoće. Posle 25 dana ih kupam u „Ekogalu“, a gore navedenu hranu im dajem do 45. - tog dana. Od 45. do 50. – tog dana, dajem, po golubu, dva čepa (od vinjaka)dijetalne hrane, od domaćeg zrna, koju sam spremam, a to je: 30% ječam, 10% proso, 15% beli i 15% crveni sirak, 13% žita, 15% tritikala i 2% pirinča. Od 50.- tog dana puštam zajedno mužjake i ženke, tri do četiri puta da lete, gledajući, ako postoji mogućnost, da duvaju kontra vetrovi, a ako toga nema, boljim letačima vezujem tri do četiri pera u jeno krilo. Čistim ih sa gorkom solju: jedna kafena kašika na litar vode.

Rasparujem mužjake i ženke i počinje ozbiljna priprema: nedelja - sreda - nedelja. Kada počnu da lete 4 do 5 sati, posle toga lete stalno vezani, osim na utakmicama. Ovo moram da naglasim: hranu koju dajem golubovima dobio sam od Živorada Marinkovića iz Grocke, i ona se odlično pokazala, ne samo kod mene, nego i kod mojih drugara. Procenat mešane hrane: proso 26%, muhar 10%, uljana repica 22%, ljušteni ovas 12%, lan 5%, svetlo seme 8%, proteinski grašak 6%, graorica 6%, sirak beli 3% i pirinač 2%.

Ponedeljak: 70% graškovi “Liga specijal – Lijež” i 30% kukuruza - dati im da jedu koliko hoće, a u litar vode sipati dva čepa “Gervita”.

Utorak: ponoviti isto, i hranu i vodu sa “Gervitom”.

Sreda: trening. Po silasku (poželjno je da lete što manje), u 14 sati, dati im čep gore navedene mešavine, čep kukuruza, čep suncokreta i kafenu kašičicu gorke sole, na litar vode.

Četvrtak: ista hrana u 14 sati, a u vodu sipati dve merice “Muma”, na litar vode.

Petak: u 14 sati ista hrana, osim suncokreta, u 14 sati i 30 minuta “Blic form” ( jedan kubik na pola litra vode, da piju 15 do 20 minuta i skloniti). Zatim im dati “Florotunal” - 20 kapi na litar vode, da stoji do mraka. U 17 sati, 50% nigera i 50% sudanske trave pomešati i dati tu mešavinu: dva čepa na 9 golubova.

Subota: u 8 sati, pola “Flug fita”, u 9 sati pola čepa kukuruza, po golubu, i jedan čep ljuštenog suncokreta, u 9 pa do 15 sati – 20 kapi “Florotunala” na litar vode. U četiri do pet litara vode sipati manju šoljicu sirćeta i jednu kesicu sode bikarbone i svakog goluba okupati. U 13 sati jedan čep mešane hrane, gore navedene. U 17 sati čista prokuvana voda, i, kao u petak, na devet golubova, tri čepa nigera i sudanske trave pomešane.

Nedelja: svakom takmičaru dajem u 5 sati dva kubika čiste prokuvane vode ( špricem), i, pri tom, morate imati gumeno crevo da golubu ne bi oštetili ždrelo. Svakom golubu operem noge od prstiju pa do kolena. Po silasku, u nedelju, posle utakmice, dajem kesicu elektrolita “MG” iz Kljajićeva, koji su se odlično pokazali. U nedostatku elektrolita, možete dati “Mum” – dve merice na litar vode. Hrana – dva čepa dijetalne hrane, u procentu koji sam već naveo.

U slučaju neodržane utakmice, golubovima dati čistu vodu i čep dijetalne hrane po golubu.


MIHAJLO MARKOVIĆ

Oktobar-Novembar

Očistiti golubove od trihomonijaze sa Trihocinom (tri dana po jednu tabletu) i glista posle sedama dana vermizolom (dva dana uzastopno). Između čišćenja tri dana davati vitamine.Zimska ishrana

Ječam po volji svakog dana sa dodatkom kukuruza 10% i 5% suncokreta u danima kada je temperatura ispod -3°.Mart-čupanje

Jača hrana da 50% graškovi, hrana po volji.

35 dana po čupanju čišćenje trihocinom, 45 dana po čupanju čišćenje od glista.Pripreme I faza dijetalna ishrana

10 kg dijetalne hrane versalaga pomešati sa 5 kg dobrog ječma. Golubove graniti 15 g po golubu ili kafena šoljica na 4 goluba, najkasnije 7 dana pre prvog puštanja (teranja). Prva tri teranja ako je moguće obaviti uzastopno. U nedelju po sletanju a na osnovu prvih utisaka napraviti tri ekipe. Ovo je samo orjentacija nikako konačan stav. Treću najslabiju ekipu pustiti da leti u ponedeljak, drugu bolju u utorak a prvu najbolju u sredu. Ovaj ritam nastaviti tako da prvoj ekipi peti let padne u subotu ili nedelju. Golubovi bi peti let trebalo da lete 4-6 časova, ako je iole dobar dan. Sledeća nedelja (7.let) može biti i utakmica ali neka propagandna. Prave utakmice počinju sa 8-9 letom. U prvoj fazi teranja na dijetalnu hranu golubavima se može ali ne mora davati vitamin i elektrolit. Ako se daju treba dati polovinu uobičajene doze. Ovu procenu donosi golubar na osnovu izgleda golubova. Davati u slučaju da peti let lee preko 6 sati na teškom danu.II faza kvalitetnija ishrana sedam dana pred utakmicu

10 kg dijetalne hrane pomešati sa 10 kg graška i 2 kg kukuruza kokičara. U ovih 10 kg graška treba da bude 5 vrste graška po 2 kg i to ćemo zvati JAKA hrana.

Nedelja- obavljen let (sedmi) posle koga se prekida sa dijetalnom hranom. Ako su golubovi leteli oko 6 časova dati pola doze elektolita i vitamina u vodu jedan sat posle silaska zadnjeg goluba.

U 16 h golubove nahraniti sa po 15 grama JAKE hrane po golubu a u 16 h dati u vodu gorku so.

Ponedeljak- 15g hrane po golubu od toga 12,5 JAKE hrane a 2,5g enerdžikom granule. Hranjenje obaviti oko 17 časova. Čista voda nakon jedan sat.

Utorak- Pre hranjenja vezati golubove. U 17h 12 g jake hrane 3 g enerdžikom, 18 h voda sa antibiotikom nifuramicin+kokcidostatik ili gambakocid (blaga preventivna doza).

Sreda- Let vezanih krila. U prvom letu vezati dva pera a kasnije 3 ili 4. Golubovi koji izlete 2-4 sata spremni su za utakmicu. Jedan sat posle leta dati elektrolite.

U 17 h dati 10 g JAKE hrane i 5 g enerdžikom. Posle jednog sata dati vodu sa pola doze vitamina (karmi) + glukace+antibiotik (blaga doza).

Četvrtak – Ujutru obaviti let sa primercima koji nas nisu juče zadovoljili. 11 do 12 h golubovima dati 10 g JAKE hrane i napojiti ih sa bronho čajem +antibiotik(blaga doza) + oligoremfit.

U 17 h 5 g JAKE hrane i 6 g enerdžikom. Posle 1 sat bronho čaj+ karmin vitamin (puna doza 1 čep na 1 litar čaja) + aviol.

Petak – Pomešati ¼ uljane repice, ¼ konoplje, ¼ suncokreta i ¼ enerdžikom. Ovo ćemo zvati CRNA hrana. 8-9h ujutro dati 10 grama CRNE hrane. Nakon pola sata bronho čaj+karmin (puna doza). 17 h 10 g CRNE hrane, posle jednog sata dati bronho čaj +karmin

Subota- Skinuti veze, 1/3 ljušteni ovas, 1/3 JAKA hrana 1/3 CRNA hrana. Oko 8-9h prvo dati ljušteni ovas 4 g po golubu, a onda pomešati 3g JAKE i 3 g CRNE hrane. Posle pola sata u jedan litar prokuvane vode tri tablete vitamina C. Oko 10 časova omogućiti golubovima da se okupaju Odvojeno mužjaci, odvojeno ženke. Koristiti specijalne kupke za golubove. Ako nisu dostupne dve kesice sode bikarbone na 10 l vode. Oko 13 časova ista hrana i istim redom kao ujutro, i ista količina. Samo ih ne pojiti. Ono što ostane hrane počistiti. U 16 h kanarinsko seme ili raj-seme po volji, nakon 1 sat elektrolit. 20 -21h malo kanarinskog semena da izazove žeđ, posle toga prokuvana voda.

BRANISLAV SAKIĆ


Sedam dana pred utakmicuPonedeljak: predveče 18-19 sati 50% grašak, 30% grahorica, 20% kukuruz kokičar, puna porcija

Utorak: puna porcija 50% grašak, 30% grahorica, 20 kokičar. U vodu tinktura belog luka i jabukovo sirće (čep na litar vode)

Sreda: u 6 sati golubovi lete vezani 4+3 a neki 4+4. Ovako treba da lete 1,30 do 2,30 h. Neki lete i po 4-5 sati a neki mogu da slete i posle 15 minuta.

Posle sletanja sledi zatvaranje i sat vremena kasnije hranjenje 60% od porcije super dijet hranom a u čaj od žare 1 kašika meda i 1 C vitamin, a uveče 80% od porcije mešavinom 30% grašak, 50% grahorica, 20% kokičar. U vodu 0,5 ml Fedeks P na litar vode.

Četvrtak: 10-11 sati 50-80% porcije, uljana repica, kudelja, lan, suncokret, niger, svetlo seme. U vodu 1 ml Vitoligan na litar vode. Popodne 18-19 sati hrana 30% grašak 70% grahorica a u vodu 1 ml Vitoligan na litar vode.

Petak: 10-11 sati dati uljarice da jedu koliko mogu. U vodu 1 ml B-kompleks vitamina. Popodne 18-19 sati hrana 50% kokičar, 20% tritikal, 10% pirinač, 20% super dijet hrane. Voda 1ml Vitoliga ili neki drugi kompleks vitamina.

Subota: pre podne kukuruz kokičar, suncokret, pirinač, proso, sirak, tritikal. Voda 1 kesica Orosal + 1 C vitamin. Popodne hrana ista kao pre podne piju čistu prokuvanu vodu. Sutrdan lete za utakmicu. Ako se utakmica ne održi, lete vezani. Kada siđu dobijaju dijetalnu hranu i čaj od žare. Ako su leteli dugo u čaj kašika meda i C vitamin ili neki drugi elektrolit. Pripreme početi ponovo sa manjom količinom hrane i dubljim vezivanjem krila ali tako da mogu da lete.

[img][/img]

noki_krzal37

Broj poruka : 11
Datum upisa : 11.04.2010
Godina : 56
Lokacija : Velika Plana

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

pripreme 2. deo!

Počalji  brada taj Pon Jun 07, 2010 7:05 am

noki, da nemas mozda i "Gusterovu" tablicu pripreme golubova? Mogla je da se " skine " sa neta ali sam je izgubio. Bilo bi korisno i nju procitat! Pozdrav od brade!

brada

Broj poruka : 2
Datum upisa : 04.06.2010
Godina : 57
Lokacija : Beograd

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: PRIPREME 2.deo

Počalji  Branko taj Pon Feb 27, 2012 3:29 pm

Zdravo,

Molio bih za informaciju, gdje nabaviti neljušteni pirinač?

Unaprijed hvala na odgovoru.

Branko

Broj poruka : 1
Datum upisa : 27.02.2012

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: PRIPREME 2.deo

Počalji  Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu